Followers

Monday, January 30, 2012

18. MEMPELAS

Salam Semua
MEMPELAS
 
Sejenis tumbuhan yang menjalar dan memanjat. Daunnya berbentuk bujur dan permukaannya kesat. Batangnya juga kesat dan boleh melukakan kulit.
bunganya berwarna putih dan kelopak bunganya yang kecil berwarna merah jambu. Bunganya berbau harum. Buahnya berwarna hijau ketika muda dan merah apabila masak. Buahnya bila dimakan mempunyai rasa masam.






Kegunaan:
1. Merawat darah tinggi
Daunnya yang masak direbus dan diminum airnya.

2. Meredakan selesema.
Tumbuhan ini dibuat salap.
 

3 Merawat radang.
Serbuk dari daun mempelas kering .

4. Merawat sengatan serangga berbisa.
Daunnya ditumbuk halus dan dilumurkan di tempat berkenaan
 

5. Merawat demam Panas
 

6. Mengubati kulit gatal. 


Quote:
Dikatakan buah mempelas boleh dijadikan cuka sebab rasanya yang masam dan batangnya dibuat tali. Ingat masa saya kecil-kecil dulu, saya suka potong akar mempelas sebesar ibu jari kaki untuk dapatkan airnya. Saya tadah menggunakan botol kaca yang bersih. Pagi tadah petang dah boleh diambil. Air itu boleh dibuat minum dan cucikan muka. Rasanya sedikit payau. Satu lagi seingat saya ayah menggunakan daun mempelas ini untuk melicinkan permukaan kayu ganti kertas pasir.  

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...