Followers

PENGACARAAN MAJLIS

Protokol dan Etiket Sosial

Walaupun tugas anda hanya sebagai pengacara...sebaik-baiknya anda juga perlu memahami dan mengetahui tentang protokol dan etiket majlis supaya memudahkan tugasan anda sebagai pengacara. Di bawah ini saya kongsikan sedikit tatacara protokol dan etikel majlis.

Protokol mempunyai 2 prinsip utama. Yang pertama, VIP kebiasaannya akan selalu lewat sampai, dan mereka lah yang akan paling awal meninggalkan majlis. Kedua, susun atur kedudukan mereka ini adalah mengikut seniority, bermaksud mengikut pangkat seseorang VIP itu. Perkara ini boleh di lihat di mana-mana majlis rasmi di seluruh negara. Apakah yang dimaksudkan dengan majlis rasmi? Ianya bermaksud majlis yang menggunakan wang kerajaan. Sebagai contoh, majlis-majlis rasmi kerajaan seperti Anugerah Khidmat Cemerlang, Anugerah Tokoh Maal Hijrah, Majlis Konvokesyen dan sebagainya. Yang menentukan tinggi rendahnya sesebuah protokol itu ialah melalui “formality” nya. Ianya bermaksud protokol tersebut mestilah mempunyai VIP, Aturcara, serta beberapa protokol tertentu seperti tempat duduk, karpet merah dan sebagainya.


ELEMEN BERPAKAIAN

1. Ketika menghadiri sesuatu majlis rasmi, sebolehnya elakkan daripada memakai pakaian yang berwarna seperti Oren, merah, serta hijau terutamanya di siang hari (bagi lelaki). Ini kerana pakaian tersebut tidak dianggap sesuai ketika berada di majlis rasmi atas sebab faktor warna baju tersebut yang dianggap terlalu cerah. Bagi aksesori pula, seeloknya memakai sebanyak 3 jenis aksesori (lelaki) serta 4 jenis aksesori (wanita).

2. Bagi lelaki, aksesori yang perlu ada termasuklah cincin (pakai di jari tangan kanan), jam tangan (pakai di tangan kiri) serta pen (diletakkan di dalam poket blazer anda). Pen tersebut sebolehnya yang berjenama, yang boleh menampakkan ketrampilan diri anda ketika berjumpa dengan pelbagai jenis VIP ketika di dalam majlis rasmi. Anda tentu tidak mahu menggunakan pen berjenama sekolah, atau yang murah harganya ketika mencatitkan sesuatu di hadapan mereka! Bagi wanita pula, seeloknya memakai cincin dijari tangan kiri (bagi yang sudah berkahwin), jam tangan (belah kiri), gelang tangan, serta brudge tudung (maksimum 2 sahaja). Ini dianggap aksesori paling sesuai yang perlu anda pakai ketika menghadiri majlis rasmi. Bagi penggunaan beg tangan pula, penggunaanya adalah berbeza bergantung kepada situasi samaada anda menggunakannya untuk kegunaan harian, atau majlis rasmi.

3. Mengikut adab serta etiket yang sebetulnya, penggunaan beg tangan (khususnya wanita) haruslah mengikut kesesuaian majlis. Jika anda menghadiri majlis rasmi seperti seminar, kursus, dan jamuan di siang hari, seeloknya memakai beg tangan yang bertali panjang, berukuran 12-15 inci dan bersaiz sederhana atau kecil. Ini dapat memudahkan anda untuk meletakkan beg tersebut di tempat duduk anda kerana saiznya yang tidak terlalu besar serta mudah dibawa kerana talinya yang agak panjang. Manakala bagi majlis rasmi terutamanya ketika menghadiri jamuan makan malam, saiz beg tangan yang seeloknya ialah bersaiz 8-10 inci, lebih kecil dan pendek berbanding ketika menghadiri majlis rasmi di siang hari.

4. Persoalannya di sini, di manakah tempat yang sesuai untuk anda meletakkan beg tangan tersebut? Salah satu caranya ialah dengan meletakkan beg tersebut di sebelah kanan meja anda (bagi majlis rasmi siang hari) atau di belakang tempat duduk anda. Jangan sesekali meletakkan beg tersebut di atas meja anda kerana ianya akan mencacatkan pemandangan serta memberi imej yang buruk kepada anda! Cara yang lain pula ialah dengan menggunakan handbag holder, iaitu sejenis cangkuk yang direka khas untuk menggantung beg tangan anda ketika menghadiri majlis rasmi. Ini serba sedikit dapat ‘menyembunyikan’ beg tangan anda dan ianya selamat kerana anda boleh meletakkan nya bersebelahan dengan tempat duduk anda.

PRINSIP PENGENALAN DIRI

1. Salah satu tujuan kita menghadiri majlis rasmi adalah untuk menambah networking, atau rakan kenalan. Sebagai contoh, kita tentunya mempunyai ramai kenalan baru apabila menghadiri seminar atau kursus dari pelbagai jenis agensi. Di dalam prinsip pengenalan diri juga, terdapat beberapa etiket serta protokol yang perlu diketahui agar ianya tidak merosakkan majlis serta memalukan diri sendiri. Individu yang kurang kuasanya, haruslah diperkenalkan kepada orang yang lebih berkuasa. Sebagai contoh, seorang guru besar diperkenalkan kepada Pengarah Kementerian Pelajaran. Bukannya Pengarah ini yang memperkenalkan dirinya kepada guru besar tersebut! Dan seeloknya apabila sudah diperkenalkan, seeloknya individu yang lebih berkuasa ini menghulurkan tangan untuk bersalam terlebih dahulu.

2. Bercakap mengenai salam, terdpat beberapa jenis salam yang mungkin kita terlepas pandang penggunaanya ketika berada di majlis rasmi. Antaranya:

Salam bersentuhan bahu– bermaksud berjumpa rakan lama
Salam ‘Touch N Go’ – tidak berapa hendak salam
Salam cepat tarik– bermaksud tergesa-gesa
Salam berpeluh– bermaksud gugup/kurang bersedia
Salam yang erat (peluk bahu 3 kali) dan mesra– Salam yang sebaik-baiknya.

3. Menjadi lumrah apabila menghadiri majlis rasmi, kita memang akan sentiasa berbual dengan sesiapa sahaja. Namun, harus diingat bahawa setiap jenis perbualan haruslah mengambil kira sensiviti pelbagai pihak, terutamanya individu yang baru dikenali. Ianya seharusnya tidak mengaibkan orang lain, dengan menabur fitnah atau mencaci cerca orang lain. tempoh masa antara 2-5 minit adalah tempoh yang dianggap sesuai untuk berbual tentang sesuatu topik.

4. Banyak lagi wadah yang ingin saya ceritakan kepada anda mengenai protokol dan etiket sosial ini, yang pada pendapat saya banyak membantu kita ketika tentang adab dan tatacara yang sebetulnya ketika menghadiri pelbagai majlis rasmi. Pada bahagian kedua siri ini nanti, saya akan menyambung topik yang dianggap penting terutamanya kepada pengacara majlis, iaitu tentang peranan mereka ketika mengemudi sesebuah majlis, serta imej diri yang perlu ada pada anda ketika berada di dalam majlis rasmi.

Sumber artikel : http://www.myhazman.com

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...