Followers

Friday, February 20, 2009

'MARHAEN'ADA SATU HARI BILA SEORANG PENGETUA MENASIHATKAN PELAJARNYA SUPAYA JANGAN JADI SEPERTI MARHAEN, AKAK TAK FAHAM APE YANG DIMAKSUDKAN DENGAN MARHAEN ITU. BILA DIKOREK-KOREK MAKSUDNYA.. RUPANYA ORANG YANG TIDAK PERNAH MENDENGAR NASIHAT, KURANG AJAR DAN TOLOL. BEGITULAH KATANYA. AKAK PUN TAK PASTI MAKSUDNYA. DAN AKAK JUGAK DENGAR DARI MASYARAKAT LUAR BAHAWA PELAJAR AKAK MARHAEN.BUKAN SEMUA PELAJAR AKAK YANG MARHAEN. SEBILANGAN KECIL SAJEE. BIASALAH TU DI MANA-MANA SEKOLAH PUN. AKAK JUGAK DENGAR DARI MASYARAKAT LUAR BAHAWA PELAJAR AKAK MARHAEN.BUKAN SEMUA PELAJAR AKAK YANG MARHAEN. SEBILANGAN KECIL SAJEE. BIASALAH TU DI MANA-MANA SEKOLAH PUN.

WALAUPUN ADE ORANG KATA SEKOLAH AKAK SEKOLAH MARHAEN, TAPI SEKOLAH AKAK JUGA MEMPUNYAI VISINYA IAITU INGIN CEMERLANG DI PERINGKAT DAERAH JASIN PADA 2010. RASA AKAK VISI TU AKAN TERCAPAI MEMANDANGKAN SUDAH ADA TANDA-TANDA DAN BUKTI KEJAYAAN YANG TELAH DIRAIH OLEH PELAJAR DALAM BIDANG KO KURIKULUM SEPANJANG JANUARI DAN FEBRUARI 2009. CONTOHNYA JOHAN SEPAK TAKRAW DI PERINGKAT DAERAH JASIN DAN JOHAN MENULIS KHAT DI PERINGKAT NEGERI. SETIAP PENYERTAAN YANG DISERTAI PASTI AKAN BEROLEH KEJAYAAN.TAHNIAH BUAT PELAJAR SMK SERI BEMBAN.
CUMA DARI SEGI AKADEMIK, SEKOLAH AKAK MASIH DI TAHAP SEDERHANA. KERANA ITU PENGETUA TELAH MENGAMBIL INISIATIF MENGASAH BAKAT PELAJAR BERTUTUR DALAM BAHASA INGGERIS DI PERHIMPUNAN KO KURIKULUM SETIAP PAGI RABU. JADI SEKARANG NI PELAJAR DAH TAHU BAGAIMANA NAK WISH DENGAN MENGGUNAKAN BAHASA KEDUA TUUU. NOT BAD SEBAB PELAJAR BOLEH BERBAHASA INGGERIS DENGAN BAIK. ALHAMDULILLAH PELAJAR YANG SELAMA NI MALU-MALU UNTUK KE DEPAN SUDAH MULA BERANI DAN 'GAGAH'. MAJU TERUS SMK SERI BEMBAN.


4 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

cam tu ke maksud nyer marhaen...1st dgr gak nih...

akak blog baru ke nih...kite amik link ya...

JIE JIE said...

Entahlah Syah, sebenarnya akak pun tak tau jugak. Ha ha ha ha tapi itulah depa cakap. Hi hihi

Anonymous said...

Ehh.. Betul ke tu maksud marhaen???

reverie said...

marhaen dalam bahasa inggeris adalah plebeian. yang bermaksud commoner. working class atau rakyat biasa. tapi dari segi negatif marhaen juga membawa maksud tidak berpelajaran, kurang ajar juga. Jadi boleh lihat maksud ni dari dua2 konteks. kalau positif lebih membawa maksud rakyat biasa yang sederhana. Atau mungkin 'kurang ajar' dari konteks tidak membenarkan diri ditindas. Semua bergantung pada konteks yang kita bicarakan.

*Kali pertama jenguk sini. Maaf terpanjang pula komen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...