Followers

Monday, April 30, 2012

23. DUKUNG ANAK

DUKUNG ANAK 

Sejenis tumbuhan renek yang suka hidup di tanah yang keras atau di celah-celah rekahan batu atau simen. 


KEGUNAAN 


Merawat bisa gigitan ular.

Ada kajian yang menunjukkan Ia membantu mengurangkan jumlah virus hepaptitis B yang dijumpai di dalam darah

Penawar yang berkesan untuk penyakit kuning (jaundice) terutamanya pada bayi yang baru lahir.Akarnya (yang masih segar) digunakan untuk tujuan ini.Penghilang dahaga, bronchitis, kusta, anemia, penyakit kelenjar kencing dan asma Penggunaan Akar, daun, buah, jus dan keseluruhan tumbuhan ini

Mengubat penyakit berak berdarah(dysentery) yang kronikMerawat jangkitan kudis buta(scabies)dan kurap. Daun yang telah dilumatkan dan dicampur dengan sedikit garam Jika tidak dicampur garam ia boleh ditampal pada luka dan lebam dan kerengsaan.

Digunakan sebagai tuba(racun) ikan.

Daunnya boleh dikeringkan dan dijadikan serbuk untuk perubatan seperti yang dilakukan oleh perubatan ayurveda 
ada orang mengamalkan memakan beberapa pucuk dukung anak setiap hari katanya untuk menjauhkan diri dari dihinggapi penyakit darah tinggi. 

2 comments:

si hidung tinggi said...

salam. saya berminat dengan penulisan saudari mengenai pokok dukung anak ni. Sekiranya tidak keberatan, boleh saya tahu dari mana sumber info atau maklumat yang saudari dapat? Jurnal, artikel..atau yang lain2?
Terima kasih

Kak Jie Jie said...

saya ade refer 1 buku tp dah lupa..cuba klik kat sini: http://juariahhjyunus.fotopages.com/ bahan rujukan saya ade kat situ.. tq

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...