Salam semua
PATIKAN KERBAU/SUSU NABI/GATAS-GATAS/GELANG SUSU/FEI YANG CAO
Bahan kimia yang ada sterol, alkohol, glikosid tanin dan triterpernoid.
Kegunaan
4. Penyakit gatal-gatal
Getahnya disapu pada bahagian terbabit.
5. Merawat luka
Getahnya disapu pada bahagian luka
6. Merawat penyakit angin dan berak berdarah
Jusnya diberikan kepada pesakit
7.Ia juga merawat kecacingan, sakit mata dan disentri. Ia juga bertindak sebagai antiradang,antibakteria dan antikanser. Ia juga dikatakan selalu diberikan kepada lembu yang menghadapi retak tulang.
Ia adalah tumbuhan liar yang boleh dijumpai di tepi longkang dan ia
adalah rumput perosak yang tumbuh di kawasan pertanian.Bunga dan daunnya
tersusun dalam jujukan ranting hingga ke hujung. Buahnya berwarna
kuning dan 3 biji berwarna merah.
Bahan kimia yang ada sterol, alkohol, glikosid tanin dan triterpernoid.
Kegunaan
1. Merawat asma dan bronkitis
Daun, akar dan batang direbus dengan air dalam bekas tertutup. 1 cawan rebusan ini dicampurkan dgn 4 cawan air . Didihkan sehingga 1 cawan. Minum bila sejuk. Air ini tahan 2 - 3 hari.
2. Merawat batuk yang mengandungi kahak berdarah
jusnya diberi minum kepada pesakit
3. Menambah susu ibu bagi ibu yang menyusukan anak.
Air rebusannya juga diberi minum kepada ibu tersebut.
Daun, akar dan batang direbus dengan air dalam bekas tertutup. 1 cawan rebusan ini dicampurkan dgn 4 cawan air . Didihkan sehingga 1 cawan. Minum bila sejuk. Air ini tahan 2 - 3 hari.
2. Merawat batuk yang mengandungi kahak berdarah
jusnya diberi minum kepada pesakit
3. Menambah susu ibu bagi ibu yang menyusukan anak.
Air rebusannya juga diberi minum kepada ibu tersebut.
4. Penyakit gatal-gatal
Getahnya disapu pada bahagian terbabit.
5. Merawat luka
Getahnya disapu pada bahagian luka
6. Merawat penyakit angin dan berak berdarah
Jusnya diberikan kepada pesakit
7.Ia juga merawat kecacingan, sakit mata dan disentri. Ia juga bertindak sebagai antiradang,antibakteria dan antikanser. Ia juga dikatakan selalu diberikan kepada lembu yang menghadapi retak tulang.
No comments:
Post a Comment