Keladi Agas banyak dijumpai di sawah padi, di tepi parit dan kawasan-kawasan yang berair.Ia mempunyai ketinggian lebih kurang 20-30cm. Daunnya bujur kecil berbentuk 'love' dengan warna hijau gelap
Bahagian yang digunakan adalah seluruh herba.
Kegunaan
1. Sebagai ulam ~ daun, batang dan bunga dimakan mentah
2. Ia juga boleh dimasak dan amat sedap jika dicecah dengan sambal belacan dan dibuat kerabu.
1. Sebagai ulam ~ daun, batang dan bunga dimakan mentah
2. Ia juga boleh dimasak dan amat sedap jika dicecah dengan sambal belacan dan dibuat kerabu.
3. Akar keladi agas direbus dan dijadikan jus dikatakan boleh merawat ketidakselesaan perut, penyakit hati, menghilangkan penyakit asma dan sakit gigi.
4. Jus dari daunnya juga dikatakan amat berkesan merawat batuk.
No comments:
Post a Comment