Terdapat
 beberapa variasi selasih yang biasa dijumpai di Malaysia. Selasih 
adalah tumbuhan herba semusim dan mati selepas buahnya masak. Kitar 
hidupnya dapat dipanjangkan apabila pucuknya selalu dipangkas 
menyebabkan ia lambat berbunga.ia tumbuh tegak dengan ketinggian antara 
0.3 hingga satu meter.
  
 Selasih mempunyai banyak cabang dan mempunyai batang separa berkayu 
berbentuk segi empat dan berwarna ungu kehitaman. Bunganya tersusun 
dalam jambak yang dipegang oleh tampuk bunga yang berwarna ungu 
kehitaman. Bunganya berbentuk seperti loceng dengan warna putih ataupun 
merah jambu. Bunga ini menghasilkan biji selasih berwarna hitam dan 
kulit bijinya pecah selepas direndam dengan air dan menghasilkan selaput
 berwarna putih. Selasih memerlukan air yang cukup bagi pertumbuhan. Ia 
juga memerlukan kawasan yang bersaliran baik.Selain membiak melalui biji
 benih, selasih juga mudah membiak melalui keratan batang. Ia lebih 
kerap dijadikan ulam.
 
 
  
Kegunaan
   Selasih banyak digunakan dalam perubatan traditional terutamanya 
perubatan Ayurveda dari India. Dalam perubatan traditional Melayu, 
selasih digunakan bagi 
merawat demam. Ia juga dipercayai meningkatkan daya ketahanan badan dari penyakit. Selain itu ia juga digunakan bagi meredakan muntah-muntah dan loya serta mengubati kecacingan. Selasih juga berfungsi sebagai antiseptik dan analgesik bagi menahan sakit. Ia juga dapat menolong menguatkan dan meningkatkan fungsi hati.
  Selasih dapat  
membantu mengurangkan ketegangan dan tekanan serta menghilangkan sakit kepala.
 Bagi khasiat2 yang disebutkan di atas, selasih selalunya direndam dalam
 air panas untuk dijadikan teh. Daun selasih yang ditumbuk lumat dan 
ditampal pada dada digunakan sebagai ubat batuk dan ubat mencairkan 
kahak. Selasih juga digunakan terutamanya dalam perubatan Cina sebagai 
herba pencuci darah. Daunnya digunakan mengubati penyakit kurap dan ditampal pada luka bagi melegakan luka.
  Selasih/ Ruku-ruku Hitam ditanam di sesetengah negara Afrika dan 
India Utara. Ia mempunyai bau yang kuat dan ditanam bagi menghasilkan 
minyak pati. Selasih in dipercayai baik bagi menerangkan penglihatan dan
 menghilangkan sengal-sengal tulang. Ia banyak digunakan dalam perubatan
 cina dan dikenali sebagai Jiu Cheng Ta
 
  Cara penggunaan herba ini dalam perubatan cina adalah dengan dua 
cara. Pertama daunnya dijemur terlebih dahulu sehingga keing dan dikisar
 hingga menjadi debu dan dimasukkan ke dalam kapsul ubat. Kapsul ubat 
ini dimakan dua kali sehari pada waktu pagi dan malam. Menurut kitab 
perubatan cina Jiu Cheng Ta berfungsi bagi pengaliran tenaga yang 
berfungsi mengurangkan lendir berlebihan dan memudahkan penghadaman 
makanan. Ia juga  
 
dapat mengaktifkan sel-sel darah dan membersihkan darah dari toksik.
 Selain daripada mempunyai kasiat perubatan yang tinggi, herba ini juga 
dijadikan sebagai perisa masakan seperti masakan kari dan pelbagai jenis
 masakan Thailand. Ia sedap dimakan bersama nasi sebagai ulam dan dapat 
menambahkan selera makan. 
 | 
No comments:
Post a Comment