Bahagian yang digunakan ialah keseluruhan pokok termasuk buah, bunga dan batang 
Kajian menunjukkan buah 
1. boleh mencegah kanser usus 
2. mencegah kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah 
3. menurunkan kadar lemak dalam badan. 
Kandungan protein 
4. mengurangkan metabolisma badan dan menjaga kesihatan jantung 
Kandungan serat 
5. mengawal kanser usus, kencing manis dan diet 
Kandungan karotin 
6. kesihatan mata, menguatkan otak dan menghalang penyakit 
Kandungan kalsium 
7. menguatkan tulang 
Kandungan fosferos 
8. pertumbuhan tisu badan 
Kandungan zat besi 
9. menambah darah 
Kandungan vitamin B1 
10. mengawal kepanasan badan 
Pokok dragon fruitku 
Kandungan vitamin B2 
11. menambah selera 
Kandungan vitamin B3 
12. menurunkan kadar kolesterol 
Kandungan vitamin C 
13. menambah kelicinan, kehalusan kulit serta mencegah jerawat 
14. Buahnya boleh dibuat jus, jem, dan wain merah 
15. Buah yang belum masak boleh dimasak sup dan dicampur dengan daging, ekor atau tulang. 
16. Bunga buah naga pula boleh digoreng sebagai sayuran, dijadikan ulam dan juga boleh dikeringkan untuk dijadikan teh bunga 
Info Tambahan. 
17. Kulit buahnya kalau disapu ke muka dan dibiarkan kering boleh dibuat mask dan boleh melicin dan menghaluskan kulit. ;-) 
No comments:
Post a Comment