Bahagian yang digunakan ialah keseluruhan pokok termasuk buah, bunga dan batang
Kajian menunjukkan buah
1. boleh mencegah kanser usus
2. mencegah kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah
3. menurunkan kadar lemak dalam badan.
Kandungan protein
4. mengurangkan metabolisma badan dan menjaga kesihatan jantung
Kandungan serat
5. mengawal kanser usus, kencing manis dan diet
Kandungan karotin
6. kesihatan mata, menguatkan otak dan menghalang penyakit
Kandungan kalsium
7. menguatkan tulang
Kandungan fosferos
8. pertumbuhan tisu badan
Kandungan zat besi
9. menambah darah
Kandungan vitamin B1
10. mengawal kepanasan badan
Pokok dragon fruitku
Kandungan vitamin B2
11. menambah selera
Kandungan vitamin B3
12. menurunkan kadar kolesterol
Kandungan vitamin C
13. menambah kelicinan, kehalusan kulit serta mencegah jerawat
14. Buahnya boleh dibuat jus, jem, dan wain merah
15. Buah yang belum masak boleh dimasak sup dan dicampur dengan daging, ekor atau tulang.
16. Bunga buah naga pula boleh digoreng sebagai sayuran, dijadikan ulam dan juga boleh dikeringkan untuk dijadikan teh bunga
Info Tambahan.
17. Kulit buahnya kalau disapu ke muka dan dibiarkan kering boleh dibuat mask dan boleh melicin dan menghaluskan kulit. ;-)
No comments:
Post a Comment